Ordinacija je od 1.7 do 19.7.2024 zaradi dopusta zaprta!


  Telefon : 030 300 550

Zobna protetika

zob_protetika

Zobna protetika je veja dentalne medicine, ki nadomešča izgubljene zobe in zobne krone s protetičnimi izdelki, ki jih izdela zobozdravnik v sodelovanju z zobotehnikom.
Protetične izdelke delimo na fiksne in snemne. Za izdelavo protetičnih nadomestkov je potrebnih več zaporednih obiskov.

 

Fiksno protetični nadomestki

Koreninski zatiček
Če je ohranjena le korenina zoba, jo nadgradimo s zatičkom, ki ga sidramo v koreninsko polnitev po končanem koreninskem zdravljenju zoba. Čez zatiček izdelamo zobno prevleko.
Inlay
Kadar po odstranitvi kariesa ali stare zalivke ostane ohranjene manj kot polovico zobne krone, svetujemo izdelavo indirektne plombe iz kompozita ali kramike. Izdela jo zobotehnik na podlagi odtisa zobnega loka, ki ga vzame zobozdravnik po končani preparaciji zoba.
Zobne prevleke
Standard v fiksni protetiki so kovinsko keramične prevleke , kjer zobotehnik „peče“ keramiko na kovinsko ogrodje iz plemenite zlitine. Kovinsko keramične prevleke povezujemo v „mostičke“, kadar nadomeščamo manjkajoče zobe med obstoječimi zobmi. Kovinsko keramične prevleke so zelo kvalitetne in primerne za večje mostovne konstrukcije ali kombinirane fiksno-snemne protetične nadomestke.
Za dosego izjemne estetike in popolno naravnega videza svetujemo izdelavo polno keramičnih prevlek in lusk, predvsem v vidnem sektorju oz na sprednjih zobeh. Narejene so izključno iz keramike, ne vsebujejo kovinskega ogrodja. Luska nadomesti sprednjo, vidno ploskev zoba in ne zahteva brušenja celotne zobne krone.

 

Snemno protetični nadomestki ali zobne proteze

Totalno protezo izdelamo v brezzobi čeljusti.
V primeru, da je prisotnih še nekaj zob,vendar razporeditev in število ne omogoča povezave z mostičkom, potem izdelamo delno protezo. Obstoječe zobe predhodno protetično pripravimo (s prevlekami) ,da izboljšamo oprijem proteze, njeno funkcijo in estetiko.
Govorimo o kombinirani fiksno- snemni oskrbi.
Za izdelavo protez je potrebno najmanj 5 obiskov