Ordinacija je od 1.7 do 19.7.2024 zaradi dopusta zaprta!


  Telefon : 030 300 550

Koreninsko zdravljenje (endodontija)

koreninsko

Kadar karies ni pravočasno odstranjen, napreduje do zobne pulpe in bakterije povzročijo njeno vnetje, zaradi katerega zobna pulpa odmre. Pacient občuti močno bolečino, lahko pa se vnetno dogajanje počasi razvija in pulpa „odmre“ brez kliničnih znakov. Mrtvo tkivo znotraj zoba je idealno gojišče za bakterije in vnetje se lahko razširi iz koreninskih kanalov zoba v čeljustno kost. Govorimo o nastanku „vnetnega granuloma“ iz katerega se lahko bakterije in vnetni produkti širijo v kri in povzročajo bolezenske znake na oddaljenih tkivih. Govorimo o kroničnem vnetnem žarišču.
Vzrok za odmrtje zobne pulpe, ki zahteva endodontsko zdravljenje, je lahko tudi poškodba zoba.
Pri koreninskem zdravljenju odstranimo vneto in odmrlo tkivo zobne pulpe.
Poseg izvedemo s pomočjo ročnih in strojnih kanalskih instrumentov s katerimi mehansko odstranimo odmrlo tkivo iz zoba. Mehansko čiščenje podpremo s spiranjem s kemičnimi sredstvi. Če je potrebno zdravljenje v več fazah, vnašamo v koreninske kanale medikamente, ki delujejo baktericidno. Kot podporno terapijo uporabljamo fotodinamično terapijo s pomočjo naprave Elexxion Claros Pico.
Po končanem čiščenju je potrebo natančno polnjenje izpraznjene pulpne votline. Dolžino koreninskih kanalov določimo s pomočjo rtg posnetkov in naprave Apex locator.
Natančnost polnitve preverimo z rtg posnetkom.