Ordinacija je od 1.7 do 19.7.2024 zaradi dopusta zaprta!


  Telefon : 030 300 550

Parodontalno zdravljenje (zdravljenje obzobnih tkiv)

psrsdont

Pri pregledu ne ugotavljamo le stanja zob ampak tudi obzobnih tkiv. Ob prvem pregledu naredimo načrt zobozdravstvenega zdravljenja,ki se vedno začne z odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog. Zobne obloge so izvor mikroorganizmov, ki lahko povzročijo vnetne zaplete po zobozdravstvenih posegih, zato je pomembno, da pacienti pristopijo k vsem posegom brez zobnih oblog.
Zobne obloge so glavni vzrok za vnetje dlesni (gingivitis). Če gingivitis ne zdravimo, se nadaljuje v vnetje globjih obzobnih tkiv v t.i. parodontalno bolezen. Parodontalna bolezen je najpogostejša bolezen ustne votline in najpogostejši vzrok za izgubo zob. Na njen nastanek in potek vplivajo različni dejavniki: ustna higiena, kajenje, stres, kronične bolezni…Na mnoge od njih vplivamo ljudje sami z načinom življenja.
Zdravljenje parodontalne bolezni zajema predvsem ukrepe, ki zmanjšujejo glavni vzročni dejavnik: zobne obloge. Globina obzobnih žepov je podatek , ki narekuje način zdravljena in prognozo bolezni.
Osnovno zdravljenje se začne s higiensko fazo z naslednjimi terapevtskimi postopki:
luščenje in glajenje (čiščenje oblog s površine zobne krone in korenine, odstrani se tudi poškodovan zobni cement in dentin na koreni)
kiretaža (odstranitev prizadetega dela mehkih obzobnih tkiv v obzobnem žepu)

Postopki se izvajajo z ročnimi (kirete)  in strojnimi inštrumenti  (ultrazvok).
S peskanjem odstanjujemo predvsem površinska zabarvanja z zobnih kron.
Cilj terapije je zmanjšati globino obzobnih žepov, ki predstavljajo idealno življenjsko okolje za škodljive mikroorganizme. Sodelovanje pacienta v smislu upoštevanja navodil o usti higieni je zagotovilo za uspešno zdravljenje.
Zdravljenje podpremo s fotodinamično terapijo.
V primeru napredovane parodontalne bolezni vas po osnovni higienski fazi napotimo na specialistično zdravljenje k specialistu parodontologu.